contemporary-home-exterior

Giulietti Schouten Weber Architects have reimagined this stunning up to date home found in the hills of Northwest Portland, Oregon. Relocating from Seattle, Washington, this retired pair was looking for a transform in architectural design from their earlier craftsman residence with a sizeable property for gardening.

A present day design with an open up program was preferred, and an existing two-story home was vetted for a potential renovation. The existing main level was reorganized to accommodate an open up approach, maximizing normal gentle and views. The authentic enclosed staircase was moved and changed with an open tread design closer to the core of the house. 

ARCHITECT Giulietti Schouten Weber Architects CONTRACTOR Don Young & Associates Inside DESIGNER Poppi Hammer Interiors ENGINEER JG Pierson Structural Engineers

contemporary-home-exterior

The scope of this task entailed the renovation and addition of a dilapidated residence crafted in 1959. The architects preserved the initial footprint and expanded the dwelling vertically to add the owner’s bedroom suite alongside with an out of doors terrace on a partial 3rd level. This greater the home’s livable place to 4,118 sq. feet.

contemporary-home-exterior

The basement was up to date with new finishes and a dim space for the owner’s personal photography studio was carved out of an unused storage room. A partial third level was included over for the owner’s bedroom suite and out of doors terrace even though making use of the existing footprint to limit website disturbance and protect ideal gardening room.

contemporary-home-exterior

The badly created, existing exterior cladding was changed with a blend of heat cedar siding, patinaed metallic panels, and distressed concrete accents made to age a lot more fantastically and keep resiliency. A new entry stair supported by a personalized-shaped concrete wall welcomes guests, and an built-in stormwater planter slows and filters water run-off from the roof of the home.

contemporary-home-exterior

What We Like: This magnificent Portland house transformation maximizes its environment with substantial windows that seize each the light-weight and sights. Huge overhangs and coated deck areas increase out from the primary amount, blurring the lines in between indoors and out. Total, this renovation designed a magnificent home that refreshes with open up volumes and in depth glazing. Nestled into a sloping hillside and surrounded by gorgeous trees, this dwelling achieves Zen with relieve.

Inform Us: What element do you like most about this renovation project? Let us know in the Reviews, we enjoy looking through your opinions!

Take note: Consider a search at a few of other awesome residence tours that we have showcased right here on 1 Kindesign in the condition of Oregon: A amazing glass residence in harmony with the wild woodlands of Oregon and This mid-century ranch property will get a brilliant update in Portland.

contemporary-kitchen

The previous roof was eliminated, rising the key floor’s eight-foot ceilings to 9 feet. A dormer window was extra to the kitchen. In carrying out so furnished the main-degree residing spaces with more quantity when allowing for big home windows and skylights to flood the spaces with light.

contemporary-kitchen

ACCOLADES: Grasp Structure Awards – Silver – Total Property Remodel

contemporary-kitchen

Above: In the kitchen area, the cabinets are a vertical-grain fir, whilst the counter tops are stainless metal. The raised bar countertop is concrete.

contemporary-dining-room

contemporary-dining-room

contemporary-dining-room

contemporary-living-room

Over: In this light and airy dwelling room, the flooring appears like concrete but is basically a substantial-format porcelain tile. Introducing a midcentury vibe to the area are Hans Wegner chairs and a Noguchi espresso table.

contemporary-living-room

contemporary-living-room-fireplace

contemporary-bathroom

Higher than: The key degree visitor rest room has an industrial really feel.

contemporary-living-room

contemporary-staircase

contemporary-staircase

Over: The staircase was meticulously crafted of painted steel supports and laminated maple treads.

contemporary-bedroom

Previously mentioned: This 3rd-degree addition encompasses the owner’s bedroom with a tailor made-fabricated mattress with an built-in headboard and nightstands. Expansive aluminum-frame home windows give treetop views.

contemporary-bedroom

contemporary-bathroom

Earlier mentioned: The toilet attributes a forged-concrete trough sink. Softening this luminous space are the inexperienced-blue glass wall tiles and grey flooring.

contemporary-bathroom

contemporary-bathroom

contemporary-dark-room

Above: A images studio and darkroom are situated in what was the moment the basement storage area. The homeowner’s artwork is on exhibit all through the household.

contemporary-patio

contemporary-patio

contemporary-home-exterior

Higher than: The again of this dwelling capabilities an wonderful enjoyment deck. with a covered dining region and a hearth. The flooring is concrete. Large concrete piers have been installed to aid the weight of this deck.

contemporary-home-exterior

Above: The exterior is made up of a blend of components, these kinds of as cedar tongue-and-groove siding, Cor-Ten and painted steel, together with distressed concrete that is supposed to continue to be desirable as the home ages.

contemporary-home-exterior

contemporary-home-exterior-at-dusk

In advance of THE RENOVATION

contemporary-home-exterior-before-the-renovation

contemporary-home-exterior-before-the-renovation

Previously mentioned: A perspective of the back again of the structure prior to the renovation. The deck was removed and changed.

PHOTOGRAPHER Sally Painter

You are studying an short article curated by https://onekindesign.com/

Leave a Reply