This Daring and Vibrant Household is Total of Residence Renovation Inspiration

The peak in all its glory.

Jim Stephenson

Alternatively of riffing on famous structures and basic models, architect Mat Barnes applied a bevy of pop culture references to notify the the latest transform of his suburban London dwelling. The CAN founder looked to amusement parks, flicks, and museums for inspiration as he completely gutted the dilapidated Edwardian and reworked it into a colorful, whimsical household residence. “It’s a assortment of random concepts, relatively than a singular tactic,” he describes.

Although Mat managed the conventional brick façade, his eccentric back extension provides a hypermodern contrast to the building’s historical past with a mountain-shaped parapet built of foamed aluminum. Enchanted by the development of Disneyland’s Matterhorn Bobsleds experience, Mat conceived of this cartoonish roof feature to set the tone for the playful challenge.

The outdated backyard was overgrown and neglected.

Massive glass sliding doors direct from the backyard garden into the quirky addition, where by royal blue trusses and Douglas fir plywood ceilings meet checkerboard tile and a burnt orange sofa. Two sq. skylights usher in sunshine from previously mentioned, offering additional illumination to the sitting location that doubles as a playroom for Mat’s younger young children.

Welsh brand name Smile Plastics is driving the terrazzo-like recycled surfaces in the kitchen area.

Jim Stephenson

Mat preserved the unique, ornate balustrade and up-to-date it with a coat of wealthy mint.

Jim Stephenson

As a nod to a derelict condominium scene in the film Trainspotting, a partly demolished wall demarcates the first exterior boundary and serves as an entry to the kitchen. It is here that various themes arise. A continuation of the topography motif can be noticed in cavelike textured concrete and a metal enamel dining table that resembles rippling water, though encaustic marker tiles and structural columns painted red and white to mimic ranging rods introduce the principle of surveying the landscape.

To develop a graphic program of cabinetry and countertops, Mat used a reconstituted plastic crafted from recycled chopping boards and milk bottle tops. A everlasting reminder of the material’s sustainability, as effectively as Mat’s personal cooking mantra, is spelled out on the ways: “Waste Not Want Not,” it reads. “It’s a phrase that my grandmother constantly applied to say in the kitchen area, like nonstop, so it’s individual,” he reveals.

The dwelling room is a playful acquire on a museum. 

Jim Stephenson

“I utilised to get the job done at McDonald’s when I was young for about 4 yrs,” Mat divulges.

Jim Stephenson

The vivid, open up space is juxtaposed with a moody, monochromatic living home next door. Cloaked in indigo, the cozy den is intended for evenings looking at television and stress-free. Its elaborate plaster wall embellishments and ornate fireplace, however, are an homage to Sir John Soane’s Museum. “It’s this outrageous old house previously owned by an 1800s architect. He collected masses of architectural fragments from throughout the world and they are all crammed into this incredible spot,” Mat describes. “This room is a piss-consider on that.”

“It was in a fairly derelict condition,” Mat remembers. “The boiler didn’t work, so we didn’t have any heating, and we only experienced 1 incredibly hot tap. It was a rather dire condition.”

“We put in a skylight so it feels like a gallery,” aspects Mat.

Jim Stephenson

Up the pistachio green– and cheddar  cheese–hued staircase, the decor results in being a lot more mellow. White partitions screen choose artworks, all-natural wood floors are exposed, and primary beams are coated in pastels. “When you go to mattress or when you are waking up on a lazy Sunday morning, you want it to be tranquil,” explanations Mat.

Mat’s daughter perched on a plush foam window seat.

Jim Stephenson

“When we were being uncovering the present components in the household, we arrived throughout the primary fireplaces and they all experienced checkerboard tiles as a fireplace,” Mat says of the impetus for the recurring pattern.

Jim Stephenson

The only exception is the bathroom, which feels like an extension of the daring decreased amount. A vibrant, fiery ceiling mingles with far more checkerboard tile and a tub with uncovered metal framework. The zippy lavatory is the only practical companion to the bubbly funhouse that is Mat’s house.

At night time, the loved ones retreats to the remarkable dwelling room to decompress.

Jim Stephenson

The vibrant toilet matches the downstairs electricity.

Jim Stephenson

Mat and his spouse and children enjoy the addition.

Jim Stephenson