Residence Lhotka brings vitality-efficient dwelling design and style to the Czech Republic

Sustainable design is on the intellect of builders, architects, engineers, household homeowners and companies close to the world. A undertaking by SOA architekti in collaboration with Richter Structure reflects this way of thinking with green design elements and privateness in an open up and nicely-lit household. 

Continue reading under

Our Featured Videos

Found at Lhotka Prague 4 in the Czech Republic, House Lhotka is exclusive in the creation of a massive household with an effortlessly identifiable and functional central space. The residence is purposely divided into four volumes with the eating home at the coronary heart of it and a corridor that connects them all.

Relevant: Minimalist Household in Minohshinmachi focuses on character

A kitchen with white walls, ceilings, floors and counters. The cabinets are a light-toned wood.

Designers selected natural materials where probable with a reliance on wood and sand-lime bricks. These things also do the job to join the outside with the indoors, this kind of as the picket ceiling in the dining place that flows via to a terrace, yard and pool areas. Massive home windows and moveable glass partitions marry the central element of the residence with the outside dwelling place whilst inviting in copious natural light and air flow.

A living room with a white sofa and wood walls. A black armchair sits to the right.

With awareness to strength efficiency, heating is provided by means of a heat pump and a gas boiler for supplemental guidance. Radiant cooling is constructed into the ceiling to aid command inside temperatures. Likewise, successful underfloor heating tends to make the area a lot more relaxed. 

A wood panel in a white wall, with greenery climbing up the wall.

A statement by the improvement crew clarifies, “Air exchange is delivered by a pressure-managed ventilation process with passive heat recuperation with large performance. The intensity of air flow is managed automatically working with CO2. In the summertime, the technique is made use of for evening pre-cooling of the developing operating at a higher intensity.” To hold all this in look at, a sensible program displays actions and would make adjustments as desired.  

The outdoor patio mirrored against a glass wall on the home's exterior.

From the northeast entrance, the central corridor qualified prospects to a garage and examine with sights of the plants outdoors. The basement and 2nd flooring of the home give loads of room for the loved ones with a master bed room and three kid’s bedrooms. 

A closer view of the pool, which features a step stone path toward the home.

For safety, the home is typically shielded from view from the street side, nonetheless the large windows open up the house up to the garden for a link with the surrounding landscape devoid of the want to disguise from passersby.

+ SOA architekti

Via ArchiScene

Pictures via BoysPlayNice