Architect Mark de Reus took cues from barns and ranch structures when planning his very own property, Bigwood Home, for a wooded web-site in Idaho, northwestern The usa.


The Bigwood Residence is found just south of Sunlight Valley, a vacation resort region in southern Idaho recognized for its stunning landscape and ski slopes. The dwelling sits on a picturesque internet site dominated by aspen trees.

The household is located in snowy Idaho

The home was intended by Mark de Reus and users of his eponymous company, which has places of work in Ketchum, Idaho, and Kamuela, Hawaii. The project incorporated classes from the architect’s 35 years of exercise.

“The project features themes that our business is recognised for – inserting asymmetry into a symmetrical approach, attentively picking and crafting natural products, and incorporating historical aesthetics into a modern day design,” the group claimed.

“Most significantly, this layout has a simplicity that belies its complexity.”

The house is in snowy Idaho
The Bigwood Home resembles a barn

Roughly rectangular in program, the home consists of two adjoined types – a two-storey, gabled quantity that resembles a barn, and a solitary-storey, flat-roof volume that alludes to very low-slung ranch buildings in the region.

The gabled quantity holds the principal dwelling and sleeping areas, although the lessen volume encompasses a garage, storage space and a terrace. The property totals 3,760 sq. ft (349 square metres).

Mark de Reus designed black facades for his home
Dark spruce facades mimic the encompassing trees

Darkish colours on the exterior are intended to enjoy off the encompassing trees.

Facades are clad in vertical spruce siding that was finished with a grey-black stain, and the standing-seam metallic roof is the colour of graphite.

A garage doorway is manufactured of dark anodised aluminium, and window panes are set in just black aluminium frames.

The ground floor holds a kitchen, a living room and a main suite
The kitchen seems to be out onto a forest

Inside, the dwelling capabilities cosy rooms and a fluid format.

The ground floor holds a dwelling area, kitchen and major suite, while the higher flooring has two bedrooms and a recreation room.

On the home’s west facet, substantial stretches of glass supply sweeping sights of the landscape, which include the Significant Wood River that winds by means of the rear of the residence.

Mark de Reus used a combination of light and dark tones in the house
A dwelling space on the ground ground

The main entrance is on the eastern facet of the household, which is marked by a double-top window and stairway.

“It is intended to look like a heat welcoming lantern on a darkish evening,” the studio explained.

The team used earthy materials in the kitchen
The kitchen area characteristics granite countertops

For the interior, the group utilised earthy components these types of as granite countertops and japanese white pine.

A mild end on the wooden makes it possible for the grain to clearly show by while preserving towards ultraviolet light-weight.

The architect drew from a range of sources while generating and furnishing the residence. Some details were dependent on particular requests from spouse and children users.

“De Reus’s spouse wanted a barn doorway, which he included in the garage, and his daughter questioned for a window seat in her bedroom,” the crew reported.

Mark de Reus' wife requested a barn door which features in the garage
Lighter tones are observed in an upstairs lavatory

Particular features were influenced by the home’s area and record, these kinds of as a cast-glass chandelier above the dining desk.

Its style and design can take inspiration from the ice blocks that had been when slice from the Large Wooden River.

The architect by his blackened-steel fireplace
A sculpture of Garuda sits earlier mentioned the blackened-steel fire

Other facts in the property are rooted in the architect’s travels overseas. Integrated into a blackened-steel fire surround is a sculpture of Garuda – a mythological golden-winged chicken – that de Reus acquired in Bali.

De Reus Architects has completed a amount of resorts and residences in scenic locales, which includes a residence on Hawaii’s Massive Island that capabilities steep-roofed pavilions lined by gardens and external corridors. The home’s style and design was influenced by the area’s thatched-hut villages.

Pictures is by Gaber Border.


Venture credits:

Architecture: De Reus Architects
de Reus style crew: Mark de Reus (venture architect), John Rowland (undertaking supervisor), Lindsey Akiona (designer)
Contractor: Young Construcción
Civil engineer: Galena Engineers
Structural engineer: Maxwell Structural Style Studio
Mechanical engineer: Mark Morrison, PE, Inc
Geotechnical engineer: Butler Engineering
Landscape: NS Consulting, PLLC