Loom House is a to start with of its type eco-friendly dwelling renovation

The 1960s-era Loom Property has been extensively renovated. This sustainable, really contemporary design and style pays homage to the home’s a long time-previous roots.

Continue on studying below

Our Featured Videos

The task was built by the Miller Hull Partnership, a Seattle-primarily based firm that has built a standing for by itself by way of environmentally friendly setting up accomplishment and sustainable design. Exhibiting off the firm’s sustainability skills, this is the initial renovated home in the environment to realize Dwelling Setting up Problem Certification.

Connected: This backyard cottage in Seattle is only 800 square feet

An overhead view of Loom House, showing two structures connected via a patio/bridge. A stone path leads from one structure through the garden to the left.

The household sits on a bluff overlooking the Puget Sound. It is 3,200 sq. toes in dimensions with a detached carport. The residence attributes Japanese maples, rhododendrons, flowering trees, edible berries and lots of other crops. An entry bridge into the dwelling is flanked by tall evergreens that direct suitable into the open good area. A staircase sales opportunities to the principal suite.

A wood deck with a person standing and looking out on the Puget Sound.

The home windows are triple-glazed, and there are skylights through the property. Web constructive power and water ended up integrated into the style. The town of Bainbridge even modified the city code to permit gray and black drinking water to be handled on-internet site.

A wood deck overlooking the Puget Sound.

The house now has a cistern and a restored yard with on-web site water procedure. All grey and black water is addressed and reused for non-potable needs. Rainwater is gathered from the roof and saved in the monumental 10,000-gallon cistern. This drinking water is addressed in the mechanical home and dispersed to the main home.

A living room with a red sofa and rug. In the background is a staircase to the second floor.

A photovoltaic array offers ability, building 105% of the ability usage for the web site. There’s also a backup battery technique in the occasion of electrical power failure. The making was renovated to increase the whole developing envelope even though maintaining the unique architecture of the construction. The interiors were being all current when keeping genuine to the authentic design.

A sitting room with two off-white chairs and a matching coffee table. Floor-to-ceiling windows look out onto the Puget Sound.

Loom Property can serve as a prototype to other designers and home owners, furnishing a product for how renovation and retrofitting can be applied to convert buildings into new, sustainable residences.

+ Miller Hull

Pictures by Rafael Soldi