Inside A Striking Two-Storey Addition, Hidden Behind A Heritage Facade

It’s a tale as old as time ‘The worst household on the ideal street’ which is well overdue for a makeover. This was the condition of Henry II, a basic double fronted villa in Northcote, Melbourne, in dire need of a transformation.

Now, after a respectful restoration of the primary home and a sweeping new present-day two-storey addition by Altereco, Henry II is befitting its spot on street. 

From mentioned road, the household retains its gorgeous heritage appear. ‘A cleanly restored facade and gardens assures the street appeal is almost nothing out of the ordinary,’ explains James Goodlet, director of Altereco.

The ‘wow factor’ is saved for the transition into the new addition, which capabilities a soaring three metre superior ceiling, big home windows that invite the outdoors in and curved timber-battened ‘pods’, just one that contains a rest room, the other concealing the stairwell to the second storey. 

James labored with his customer, inside designer Renee Richards of Ochre Studio, on the inside. They selected a standout marmoreal white terrazzo benchtop for the kitchen area, burnished concrete floors and sculptural timber battens in the new addition. These warm material options are reflected in the original element of the property where authentic timber flooring and painted bricks are the hero. 

The final decision by Renee to have interaction Altereco in the restoration and renovation of this property was an easy one. Right after all, they’d made an award-winning property, nicknamed Stompbox, on the very same avenue, for her back in 2014.

‘The main inspiration for Henry II was the previous property we developed for these clientele Stompbox,’ clarifies James. ‘They required a somewhat greater model of this to permit for their growing family.’ 

Essential structure options in the new make these kinds of as the curved timber ‘pods’ that frame the opening to the new addition the place the most important living spot, kitchen and eating are positioned have been directly impressed by Stompbox.

‘It was fairly a exceptional design experience,’ says James. ‘We were equipped to reflect on our previous encounters and inherent shared know-how of the final undertaking what worked very well for them and what could be enhanced.’ 

Their earlier laundry structure, for occasion, was ‘perfect’ and for that reason replicated specifically in the new residence. The curved timbers pods are a nod to the pantry and ensuite in the past home, too, and the en suite, which is described as a ‘room within just a room’, worked so very well that this was also translated into the new dwelling.

As James notes, ‘If it ain’t broke, you really don’t fix it!’

Leave a Reply